Pro 5 - basebands



  • @Stefano, a lot:

    1. Frequent drops of carrier signal. On the remote areas I mostly have no connection at all, but even in the city centre network often drops entirely (no carrier at all, I can neither call nor use internet then)
    2. Frequent drops of data connection, while carrier signal retained. Network indicator shows different things - sometimes it notices that the data connection has droppedd and it shows no internet, but often it also shows an icon exactly as the connection was in place.
    3. I think (but I'm not sure if this is an issue or natural behavior) that phone slightly too often switches back and forth between 4G, H and 3G, sometimes going down to E. This can happen sometimes even outdoors in the center of on of the Poland's biggest cities, so I don't think it is related to poor signal quality and 4G network not being available there.
    4. Sometimes I expect stronger battery drains (for example 20% overnight, when the phone is idle), I think it also can be related.
    5. In general I turn on Wi-Fi only if I need it, as leaving Wi-Fi on may cause a random battery drain as well and make lose 40% in a few hours.
    6. I also think I sometimes expect a dead Wi-Fi connection - phone is connected, but internet does not work (and I am sure this is not my wi-fi network problem).
    7. Not to mention that sub-par call quality or killing calls from time to time due to the above.


  • @mitu I think this might be hardware related. What is on the back of phone? Is there TD-LTE or just LTE wording?
    I have the LTE version and it behaves mostly good, sometimes in areas with lower signal strength or rural areas or very overloaded places the signal jumps down to 3g/H rarely to E. While on 4 , then works like a charm.
    I had previously the TD-LTE version(Chinese) and the connection loosing was far more frequent and battery drain/overheating was significant. It also might be problematic frequency support.

    I don't know at the moment how to fix that, there might be broken antenna wire/connection, loose connection... cos it seems to be more than just software related. I tested my Pro 5 (LTE version) on Android(Flyme,RR) and the signal and data was reliable.
    On TD-LTE version( Chinese) was the problem present on every OS tried. Such are my experiences. I might try fix the antenna problem on my spare(broken) TD-LTE version, but I won't hold my breath. Sorry that I can't help with that.



  • I have the TD-LTE version and it works very well. But I keep it on 2G because 4G breaks the voice call. Data on 4G works very good though... I am very intersted in the new modem software in the hope that maybe 4G voice call in the city would work and thus I could keep it on 4G all the time.



  • I have the TD-LTE version, bought as Ubuntu Edition via then-called jd.com.

    @Stefano, I'll keep my fingers crossed... if you need any logs, information or testing, please ask and I hope I will be able to help.

    EDIT: According to voice calls, they are OK in 4G for me... at least when there are no problems with the entire signal.



  • I have corresponded with Mitu about this issue on Telegram. I believe the issue is that recent versions of TWRP e.g. 3.0.2 are unable to flash new baseband firmware. This apprently isn't a problem confined to the Pro 5, but across many devices. It's a major, egregious regression and one which has hopefully been fixed by bleeding edge versions. The problem is, I think there are only two builds of TWRP for the MP5 and neither are the golden 2.8.6.0 or bleeding edge. As I see it there are four possible fixes:

    1. Beg people on XDA to push for an appropriate build for the MP5
    2. Attempt to compile such a build for the phone (seems like a daunting task?)
    3. Find an alternative recovery method, a competitor to TWRP which allows this functionality
    4. Try multiboot and see if Android is any more capable for flashing baseband OR move to Android, upgrade baseband, move back to Ubuntu (I don't really want to try this option tbh because it's a pain reinstalling everything for Ubuntu)

    I will try these fixes when I have time. For now the only significant problem I have is not being able to use mobile data hotspot. If anyone comes up with an idea or tests these ones in the interim, I'm all ears.



  • @TartanSpartan - no, it's not the case. That was one of the hypotheses that I had, but the problem turned out to be different: the baseband is inside the LXC container, so it is in a different place than in am Android phone. Because of that you cannot flash the baseband using the method meant for Android phones.

    In fact you cannot just flash the baseband alone anyhow - you probably need to prepare the system image with the new baseband.

    What renders us unable to replace the baseband at all unless we want build something similar to what a custom ROM is for Android I think...



  • Could then the UPports team include it in an OTA and we get it when we update our devices?



  • @mihael

    Can you create a bug report for that here : https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues ?



  • @ernest Yes I can create the bug report but I'm not sure if I'm saying a stupid thing or it is really doable. It is not one of the 4 solutions @TartanSpartan mentioned.



  • @TartanSpartan
    OK, I somehow missed your 4 points. None of them will work.
    1-3. because of no recovery could modify the LXD image and swap a file that's inside it.
    4. because baseband is in a different place for Android and Ubuntu. Even if it wasn't swapped back during flashing back tu Ubuntu (and almost sure it would be), the baseband used by Ubuntu is in a different place and another instance of it would be used.

    The only option is probably to rebuild the device image with the new baseband. However that would require a person with proper knowledge to invest his time, and I guess all of those person (probably devs) have more important work to do with pursuing Xenial...

    I'm more and more keeping my fingers crossed for Halium for unified OnePlus 5/5T to appear, and move to 5T...



  • Please see the separate thread i just opened on a potential temp solution: https://forums.ubports.com/topic/929/update-meizu-pro-5-baseband


Log in to reply