HowTo: contributing to app development with crossbuilder



  • It looks like the container was not created properly. Can you please delete it (lxc list to see the container name, then lxc delete <container>) and modify the crossbuilder script by adding the line

    set -x
    

    near the beginning, right after the existing set -e line? Then please run it and post here the full output. By the way, what versions of lxc and Ubuntu are you using?



  • @mardy Hi mardy, sorry if I didn't reply before but I was in a long holidays....just back though. To answer your question, the version of lxc is 2.0.11 and I'm on Ubuntu 16.04 Desktop. Running the first command I got this:
    0_1535991267921_e9995117-ed62-4c51-877b-65aec5f44f33-image.png

    Am I supposed to delete both the environments before to proceed?

    Thank you for your help!



  • Yes, @matteo, please try to delete them. Also, update your crossbuilder, before trying again. Please let me know if the new version somehow helps.



  • @mardy I deleted both the containers, added the new required line in the script and then run the crossbuilder command. Please check here below the output:
    0_1536163811793_006ba3d8-3dbc-4d47-8306-60e6d7b81d58-image.png



  • I tried to re-setup the environment and I got caught in an error (or maybe that's what I feel about). Here below the output:

    https://paste.ubuntu.com/p/DGN3642VNg/

    Then I tried to cross build the OSK package to the connected device, a Pro5, by just typing "crossbuilder" in the OSK directory and this is the result (again a final error it seems):

    https://paste.ubuntu.com/p/Crwm65FyQV/

    Any suggestion?

    Matteo



  • Sorry, if I run the same command "crossbuilder" in the OSK directory, now there is a complain with a missing "dch" command:

    https://paste.ubuntu.com/p/dRpvrK8thY/



  • @mardy I found this issue on Github which explains why my container doesn't connect to the internet as well as experienced by @jonius: https://github.com/ubports/crossbuilder/issues/2

    But now, how to fix it?

    Thank you.

    P.S. my laptop is running Ubuntu 16.04 LTS (Xenial) but I see that in your answer on the Github issue you are indicating that the devscripts are installed by means of a repo available for Vivid?? Could it be the culprit?

    Matteo



  • Hi @matteo! I think your issue might not be related to https://github.com/ubports/crossbuilder/issues/2

    Instead, can you please update your crossbuilder again, then remove all of your existing lxc containers (those created with crossbuilder, at least) and run the crossbuilder setup-lxd command again (and collect the logs in the same way you did before)?



  • @mardy I'm not sure what you do mean for "update crossbuilder"...would you please help me to figure this out? Maybe I'm failing this step...Anyhow, I deleted the previous lxc containers and ran the "crossbuilder setup-lxd" command; this is the output: https://paste.ubuntu.com/p/hhDr699mmH/

    If I re-create the keyboard container with my phone connected I got always the same error: "Container is not connected to the Internet."



  • @mardy I'd need your help on this. Not being able to update crossbuilder as per your request, I just got rid of the previous installation and I started a fresh installation from scratch. Everything went smooth, so I tried again to build the OSK app onto my phone but I still get the error complaining for a missing command dch, I guess near to the end of the building process:

    0_1537096449272_0174bfbe-ba0c-49f8-87eb-653bb5914ecb-image.png

    Thank you in advance.

    Matteo



  • Hi @matteo!
    To update crossbuilder, just go to the directory where it's located and run git pull. As for the error, I would really need to see the full logs, as the real error most likely happens much before that dch line.



  • @mardy ok for the hint, I'll try it but I'm not sure git command will work to me, because I tried to use it before but it failed miserably; so, what I did to install crossbuilder before, was to manually copy the folder from Github to my local folder on my PC and then manually installing from there. I don't know if this makes any difference though.

    However, I already posted the complete output for the "dch error"; if you scroll upwards the previous messages, you can find it. I re-post here for ease of reference:

    https://paste.ubuntu.com/p/dRpvrK8thY/

    Thank you for the help, much appreciated 😉



  • Yes, copying the folder from GutHub works as well 🙂

    About the logs, I need to see those relative to the first time the container is setup: you should delete all your crossbuilder containers, then run crossbuilder again (with the set -e option as well). Those logs will show all the packages being installed, and I'll hopefully understand why dch is not there. The logs you pasted seem to refer to a situation where the container had already been set up.



  • @mardy here what I have done:

    1. Previous lxd installation deleted with Synaptic (lxd and lxd-client packages);
    2. crossbuilder folder downloaded from https://github.com/ubports/crossbuilder;
    3. I checked that the crossbuilder file got the 'set -e' command at the beginning already provided; however I see that the 'set -x' part is no more there....should I add to the crossbuilder file or leave it as it is, with only the 'set -e' specification? Needless to say, I tried also adding both the commands at the same time but still the 'dch' error is thrown;
    4. Typed 'crossbuilder setup-lxd' to install the container dependencies.

    This is the output: https://paste.ubuntu.com/p/Jd4w6y4BYK/



  • @mardy any suggestion? I know that you are probably busy but I'm stuck with that and really no clue how to fix this issue.

    Thank you.



  • Sorry @matteo, it's just that I don't read the forum everyday. 🙂

    Yes, indeed I meant that you need to add set -x
    The setup phase seems to be OK, I cannot spot any problems there. Now can you please try to create a new container and show the output?



  • @mardy I know, sorry if I'm bothering you but this thing is driving me nuts...I feel this to be the last hurdle before to start helping pro-actively UBports, that's why I'm insisting 😉
    Here you go, with the latest output I produced trying to create the OSK container....always complaining about 'dch' missing:

    https://paste.ubuntu.com/p/8KTf8TjKVs/

    Hope you'll find a clue in here.

    Thank you mardy!



  • Hi, today I finally had another try with crosscompile.
    I got this in the setup https://paste.ubuntu.com/p/5KWj5j9HjQ/
    and this trying to execute the rotation-lock indicator https://paste.ubuntu.com/p/hDntZ43mRy/

    but what about merging this tool with clickable? it already creates working containers (with docker and not lxc) and I think it just need to add the code to build something that isn't a click package and to install it on the device. also you'll use a unique container ans save disk space. but idk, maybe it's just a silly suggestion...



  • Oh, wait. I re-run crossbuilder and it has now a long log https://paste.ubuntu.com/p/vSxrr4K7Gn/ and it is complaining about some deps for indicator-display but idk if it's crossbuilder fault or it's indicator's...



  • @mymike Michele, would you mind trying to create a container also with the keyboard package cloning it from here as I already did before? I have had several errors (see previous outputs from me) and I'd like to see what's different from your output. Thanks.

    P.S. what's your Desktop OS? Mine is Ubuntu 16.04.


Log in to reply