Meizu Pro5 fastboot mode locked



  • @stefano UPDATE: I wiped the phone completely and the situation of my Pro5 partitions is the following:

    0_1528212968054_5524605b-d40b-4a53-b24b-3390623141b4-image.png

    Now I'm stuck at the first step:

    mount /dev/block/sda41 /system -----------> OK!
    mount -t proc proc /system/proc -------------> ERROR!
    mount -t sysfs sys /system/sys -------------> ERROR!
    mount -o bind /dev /system/dev -------------> ERROR!

    0_1528213221762_a5a88add-13b8-4334-9f64-b76ad8d29525-image.png

    BTW how to get rid of the tmpfs partitions, if possible? And why there are 2 partitions named sda44?



  • @matteo If you wiped the phone completely, you lost a tool to change the partitions. You'll need Gparted or flash back Ubuntu Touch and follow the guide. Ubuntu Touch itself is Linux distro and has a tool to do it within the system (fdisk)
    The partition you see are Android partitions as you formated with TWRP ( I presume)
    No need to remove tmpfs, actually I wouldn't touch it at all. Same for partition 44.



  • @stefano Right Stefano, I just realized....Actually I had to wipe it with TWRP because I tried to go back to 15.04 Stable channel but I got a big error at the end of the update and my phone just didn't boot anymore. I noticed I had some issue with the 15.04, for example the wi-fi lost the password at every boot.



  • @matteo one hint from @Marathon2422 ( I was doing that automatically)

    If there is trouble to have your phone recognize with adb, then reboot the phone to Ubuntu Touch and unplug it from PC. In terminal (on PC) type:
    sudo adb kill-server
    sudo adb start-server

    Plug in the phone, on the screen should appear a small window to allow adb usb debuggingusb, click on to allow.

    Your phone (curent installation of Ubuntu Touch will remeber your PC and will allow the adb usb debugging)

    Reboot again to recovery and try Ubports installer or ubuntu-device-flash



  • @stefano I did it Stefano! I followed step by step your guide to resize the cache partition and now I have the 16.04 UT installed! Thank you so much, you were very helpful! I would like only to take the advantage of this open thread to share some thoughts about the newly installed OS:

    1. I tried to install back the Ubuntu recovery by typing "sudo fastboot flash recovery-turbo.img" but now, inaspectedly respect to when I did the same for the 15.04 working flawlessly, now I got this error:

    0_1528299438756_dde72c98-ca59-49bb-8177-f68a47e67a49-image.png

    Just to be clear, the file is in the $home folder, the name of it is "recovery-turbo.img" and I enabled the developer mode.

    1. However, is there a reason why I should install the Ubuntu recovery? Doesn't make any sense to stick with the TWRP recovery, in order to be ready in case of any problem and restore for instance the backup?

    2. Both with the 15.04 and now with the 16.04 I noted that my home wi-fi session is not keeping the password, which I have to reinstate every time I reboot the phone; I searched for a known bug on the UBports github and on this forum but unluckily I didn't find a thing about it. Do you know how to fix this problem on my Pro5?

    Matteo



  • I think I can reply to myself for point 2: if I try to update the OS and I download and install the OS update, the phone tries to boot to the Ubuntu recovery but instead boots to TWRP and there it just stuck and doesn't continue anymore the updating process.
    That's why I need the Ubuntu recovery, but up to now I'm not able to flash it again for some reasons it seems....



  • @matteo Congerats!

    reinstall the recovery by this command:
    sudo fastboot flash recovery recovery-turbo.img

    Yes it makes sense to have Ubuntu recovery installed for OS updates. If you just want to test it, then no.

    The wifi problem I never experienced on Pro 5, only on Nexus 5.
    I would probably wipe the phone completely, install Flyme 5......daily (the one for unlocking bootloader)
    And try again with Ubuntu aftrwards. Your partitions should stay untouched, ready for 16.04.

    I don't think that anyone mentioned that wifi bug on Pro 5, so probably just a glitch.



  • @stefano ahahaaha so I missed the command 'recovery' there.....yes, it works now 😜
    For the wifi then you are suggesting to install Flyme again ....ok I'll try that also, if I see the wifi problem persisting even after the latest update.

    Big thanks to all you guys who helped me so much! This community is awesome!

    Ciao!

    Matteo



  • @matteo No problemo, I got helped, so I do help others.



  • @matteo regarding the wifi
    ,my bqm10fhd has this problem
    Caused by the flash tool,and my error.
    If you go back to android it will show NVRAM error x10.
    But it will remember passwords ,on android.

    I do not have this on my pro5



  • Unfortunately I flashed Flyme and then back to UT 16.04 but nothing, the wi-fi doesn't keep the password and at every reboot I have to reinstate that: it is so annoying. In Flyme it worked as expected, by the way. I suspect that also the GPS doesn't work because before, when I flashed for the first time the UT 15.04, both the wi-fi and GPS didn't worked as expected (I left the GPS looking for my position for 10 minutes or so and then I gave up). But here in 16.04 I found out I cannot install the uNav app yet, so I cannot check it.

    @Marathon2422 When I flashed the Flyme OS I didn't see such an error you are mentioning, so I don't really know what's going on with my Pro5. Am I the only one to have experienced that? Really weird...



  • @matteo I have uNav installed on my xenial device and also sensorsstatus. Both are versions for vivid, that's true, but they seem to work and at least those apps don't crash. Enough for me until there's a proper xenial version.

    For your wifi password you should file a bug report if it isn't filed already https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues (use the Label button to look for issues specific of your phone).



  • @matteo Maybe download latest Flyme (International,Global ) unzip the update.zip file, remove bootloader file from there, create a new update.zip( without bootloader file as this way you won't need to unlock it again) , flash it with Meizu Original recovery,( Wipe as well) enable Developer options, usb debugging, flash TWRP recovery, wipe it and try it again.
    Otherwise I'm out ideas what to do to make the wifi works.



  • @stefano Stefano thanks but it's not only the wifi. I just tried the sim card and it doesn't work as well. It's only 10 minutes I'm playing around with the 16.04 version and I stepped into several issues, for instance: the browser doesn't load a newspaper page throwing an error; if I select the printer option the system settings window freezes; transparency of the keyboard doesn't seem to properly work. I know that most of them are related to the status of the OS so I don't bother at all. It's the connectivity which bothers me and seems completely broken. However, I'll try to follow your hint and to keep flashing back to Flyme and forth to UT.



  • @advocatux how could you do that? I don't see in the list of OpenStore neither uNav nor sensorstatus...By the chance, do you have the click files?

    For sure I'll file tickets on Github, once I'm sure my problems are not related to maybe some mistakes I made during the flashing process as Marathon was suggesting...the reason why I wanted to go with the 16.04 OS was also to help improving it in some ways...



  • Sounds like a dirty flash from 15.04 /to 16.04.

    I did this and had the extra vivid apps.
    After a fresh install they were gone.

    Just my 2cents



  • @matteo for testing purposes, you can download any app from the OpenStore to your device, and then run on the terminal
    pkcon install-local --allow-untrusted path_to_the_click_package

    These are the urls for those packages:
    https://open-store.io/app/navigator.costales
    https://open-store.io/app/sensorsstatus.chrisclime



  • @advocatux
    Gps works on 16.04. ?



  • @marathon2422
    Not on the Pro 5, "GPE denied".



  • @stefano I don't have any idea on how to flash the Meizu Original recovery starting from the files you uploaded, since it doesn't seem to be in the recovery folder an .img file....so, would you please be so kind to give me any hint on how to proceed? I tryed to find on the internet the answer but without any luck, up to now. Thank you.


Log in to reply