Nexus 5 GPS Errors and other issues





  • @lakotaubp I have time settings set to atomatic it list a town thats about 12 minutes away from me as the time zone.

    As for the radio upgrade Yes I have done that already.

    Dont really know what else it could be because it just seems gps doesnt work anywhere In my home state it seems.



  • @that_rin just about the running out of ideas now one last one are you on the dev channel for updates. If not try that you can always go back afterwards, restart and see if that fixes it. Also try switching flight mode on and off.



  • Theres a uNav update out. You never know.



  • I had this problem once (gps located me 300km away) due to hardware. I changed the back-lid and other components (changed my mainboard to phone with broken mainboard) and gps problems were gone. Check the springs touching the lid.



  • Just an update
    1)Checked the hardware nothing about seems damaged
    2)No the new unav updates didn't fix the issue

    issue here: doesn't find my location.

    Scanning around the forum it seems other people with nexus 5 have the same issue. As seen here

    I am just wondering if people who have a nexus 5 could kindly test to see if you get correct location because I starting to think its a bug and not a hardware issue.

    Specifically test on OTA 5
    Just an idea because I am at a loss. Sorry if I keep spamming this issue. Thanks.



  • @that_rin No problem will charge one of mine and see what I get. If anyone else can help or confirm that would be great. Thanks.
    Edit: same issue here https://forums.ubports.com/topic/1836/how-to-go-back-to-ota-3



  • Ok we may have a conflict with held over info. Just re installed 16.04 dev with wipe via the installer on nexus5. Downloaded uNav. Opened uNav allowed access to position (this will annoy you) 10 secs and location bang on. No messing about straight there.
    So could you remove uNav via UT Tweak tool clearing cache data info the works first then uninstall and restart the phone. Then install uNav again and see what happens.



  • I checked today while walking to work: N5 with Ubuntu 16.04 (2018-W42) from RC-Channel, uNav 1.9 with opentopo map:
    Initial location after reboot takes less than 1 Minute, but is ~100m away from real location. It takes more ~30 seconds to find the real location (+/-5m).
    After turning off the screen it gave the first time a gps-error and needed to reboot.
    Next tests with turning off the screen (from 1 minute to 4 hours): 3-5 seconds to find location ~50 m away, 5 more seconds to find location +/-5m.
    I got an error executing /usr/bin/gps_test, (with and without sudo), no idea why.
    But uNav works as it should.



  • Here is my experience. I flash my device with wipe data. Install Unav, the location is detected correctly within seconds. After reboot, location isn't detected any more, no matter what I try.



  • @lakotaubp Cleared the cache and uninstalled unav installed after reboot.

    Still having the same issue where it starts me about 20 to 30 miles away from my current position.

    Currently on OTA 5 Stable
    tested with map box and others

    I dont really want to wipe my phone to much invested into it.



  • @lyovushka I don't have the Nexus with me now will test later.



  • @that_rin no don't do that. Let's have a bit more investigation. Just for info did you delete the data and config as well or just the cache



  • @lakotaubp yes I checked all the boxes in UT Tweak tools when clearing unav.



  • @that_rin Thanks for your input and help.



  • @lyovushka Sorry can't replicate this. Restarted my nexus5 uNav had location in 5 mins. More investigation requipped are you mobile data,wifi or both.



  • @Lakotaubp I have both wifi and data. On OTA-3 it usual took seconds to get my approximate position. Why does it take 5 minities? Is AGPS (mozilla location services) off on 16.04?



  • @lyovushka My uNav now not working latest dev update has stopped it on OPO (555) uNav version 2.0. On both wifi and data. Uhgh. Nexus 5 back up on wifi.
    Edit OPO back after 1hour on wifi and data.



  • @lakotaubp I have done wifi and mobile data, wifi only, and mobile data only.



  • If the problem is that the initial location is too far away but it gets better, that's to be expected. Your initial location lock is provided by the Mozilla assisted location service. This could be extremely accurate or extremely poor in your area, but it depends on how many users of Firefox for Android there are around.

    A hardware GPS lock sometimes requires the phone be near a thin window or outside (such as in a car). Inside an apartment complex will usually not do any good.

    I just fired up my Nexus 5, Nexus 7, and Fairphone 2, all got a location lock in seconds. I've been using Mozilla Stumbler to improve their data in my area, so that's to be expected.

    Your location issues are really strange, but they all come back to the GPS hardware lock never happening... I'm not sure why that would be, though.

    In the future, though, please post a separate topic for separate issues. It makes it much easier to follow the discussion and see exactly what the issue.


Log in to reply