Trouble with install on Nexus 7 2013 wifi (flo)



  • UT recovery, "adb shell":

    ~ # mount /cache
    mount: mounting /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/cache on /cache failed: No such file or directory
    ~ # mount
    rootfs on / type rootfs (rw)
    tmpfs on /dev type tmpfs (rw,nosuid,relatime,mode=755)
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,mode=600,ptmxmode=000)
    proc on /proc type proc (rw,relatime)
    sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
    tmpfs on /storage type tmpfs (rw,relatime,mode=050,gid=1028)
    tmpfs on /mnt/secure type tmpfs (rw,relatime,mode=700)
    tmpfs on /mnt/fuse type tmpfs (rw,relatime,mode=775,gid=1000)
    ~ # ls -l /cache
    ~ #

    twrp recovery, "adb shell":

    ~ # cat /etc/fstab
    /dev/block/mmcblk0p22 /system ext4 rw 0 0
    /dev/block/mmcblk0p30 /data ext4 rw 0 0
    /dev/block/mmcblk0p23 /cache ext4 rw 0 0
    /usb-otg vfat rw 0 0
    ~ # mount /cache
    mount: mounting /dev/block/mmcblk0p23 on /cache failed: Device or resource busy
    ~ # mount
    rootfs on / type rootfs (rw,seclabel)
    tmpfs on /dev type tmpfs (rw,seclabel,nosuid,relatime,mode=755)
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,seclabel,relatime,mode=600)
    proc on /proc type proc (rw,relatime)
    sysfs on /sys type sysfs (rw,seclabel,relatime)
    selinuxfs on /sys/fs/selinux type selinuxfs (rw,relatime)
    tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,seclabel,relatime)
    /dev/block/mmcblk0p30 on /data type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered)
    /dev/block/mmcblk0p30 on /sdcard type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered)
    /dev/block/mmcblk0p23 on /cache type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered)
    ~ #



  • Note that on twrp recovery, /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/cache is a symlink:

    /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/cache -> /dev/block/mmcblk0p23

    On UT recovery, neither /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/cache nor /dev/block/mmcblk0p23 exists. You can see above where I did a "ls /dev/block" and just get loop* ram* and vold files on UT Recovery. On twrp, there are many more mmcblk* files as well as a platform/msm_sdcc.1 which seems to mostly be for symlinks that link back to /dev/block/mmcblk* files.

    My impression is that for my Nexus 7 device, the dev/block/mmcblk* files don't get created, not do the symlinks under platform.



  • @flowbee strange . Do you have /dev/mmcblablah... ?

    Edit: And can you pastebin your kernel log? I think you can get it with adb shell dmesg > dmesg.log, ideally the UT rec and the twrp ones

    Edit2: is it this thing https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues/300 all over again? but why?



  • % ls /dev/mmc*
    ls: /dev/mmc*: No such file or directory

    Here's a: adb shell dmesg > dmesg.log

    UT Recovery (exhibiting e2fsck errors): https://pastebin.com/k1ARAK5f

    TWRP Recovery (normal/works for comparison): https://pastebin.com/AnJwjZFe

    Yes, I'd seen: https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues/300 which lead me to install UB 16 to try their fixes, but I didn't get that far with it. You can clearly see people still having the issue at the end though. So, yeah...



  • Yeah, the more I read that 300 issue, the more I'm sure it's the same thing.

    https://askubuntu.com/questions/674179/ubuntu-device-flash-fails-on-nexus-7-2013-android-5-0-2-cant-copy-image-to/675499 says:

    "Nexus 7 "flo" models, made in/after late 2014 and shipped with Android L have a different revision to their eMMC controller/hardware/something. Asus posted a kernel change:"

    There's an image in https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues/300 that's identical to the e2fsk errors I have.

    The trouble is the fixes posted are a bit stale... links no longer work. But, I did get the flo-newkernel-2.zip . And the recovery in that zip does not give the errors! I tried to take it further, and it even seemed to install, but I'm getting stuck in the google logo (as the askubuntu talks about). I'm going to try again tomorrow to follow the steps more exactly. I tried to do it with just fastboot on Windows since my UB 16 VM didn't seem to have a working ubuntu-device-flash. But, I can try harder to get that working if it's needed (not the same as flashboot?... they seem to use both tools, so probably not).

    Anyway, something else to try... I'll try to report the bug or something too. And, if I do get UT running, I'll try to post my steps too.



  • @flowbee said in Trouble with install on Nexus 7 2013 wifi (flo):

    % ls /dev/mmc*
    ls: /dev/mmc*: No such file or directory

    Here's a: adb shell dmesg > dmesg.log

    UT Recovery (exhibiting e2fsck errors): https://pastebin.com/k1ARAK5f

    right, UT has a

    <3>[    2.483093] mmc0: error -22 whilst initialising MMC card
    

    TWRP Recovery (normal/works for comparison): https://pastebin.com/AnJwjZFe

    while twrp has no error and instead detects the partitions:

    <6>[    2.714904]  mmcblk0: p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9 p10 p11 p12 p13 p14 p15 p16 p17 p18 p19 p20 p21 p22 p23 p24 p25 p26 p27 p28 p29 p30
    

    which is the line I was looking for and the UT version does not have this detection of partitions, just the error. that's definitely a problem and it does sound very much like #300

    But, I did get the flo-newkernel-2.zip . And the recovery in that zip does not give the errors!

    OK, that DEFINITELY sounds like #300 then. Workaround could be to use ubuntu-device-flash command with the --recovery switch (syntax from memory might be called slightly different)

    @UniSuperBox remember good ol #300 plaguing flo? Could this have regressed? Did we do smt with the kernel images?



  • I'm a bit lazy to really read everything in this thread but in my experience, it's always better to install stock android first (I used Nexus Root Toolkit on mine) and then running the UBports installer.
    And if you don't mind losing your data, then selecting Wipe might also help 🙂



  • @kugiigi said in Trouble with install on Nexus 7 2013 wifi (flo):

    I'm a bit lazy to really read everything in this thread but in my experience, it's always better to install stock android first

    after having seen this error:

    <3>[ 2.483093] mmc0: error -22 whilst initialising MMC card

    I am pretty sure that stock Android doesn't make a difference at this point



  • I've got Ubuntu Touch installed and running on my Nexus 7!

    Yesterday after looking more closely at #300, I downloaded flo-newkernel-2.zip from https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues/300#issuecomment-450403133

    After unzipping, from a Windows cmd window I did:
    % fastboot flash boot flo-boot-new.img
    % fastboot flash recovery flo-recovery-new.img'
    then I did the manual install steps from https://devices.ubuntu-touch.io/device/flo, replacing recovery.img with flo-recovery-new.img for from the flash step. I noticed the recovery page no longer had the e2fsck errors. And, I saw the ubuntu logo with the progress bar slowly advancing (seemed to be installing). But, ultimately, it ended up stuck on the google logo screen. I think I reflashed the flo-*-new.img files as well. Close, but no cigar.

    Today, I booted up my Ubuntu 16 VirtualBox VM under Windows, got the usb sharing setup, installed adb and ubuntu-device-flash via https://repo.ubports.com/pool/bionic/main/g/goget-ubuntu-touch/ubuntu-device-flash_0.35+ubports+0~20181221200828.5~1.gbpd7daaa_amd64.deb linked from https://github.com/ubports/ubuntu-touch/issues/300#issuecomment-449490485

    I ran it like so:

    $ sudo ubuntu-device-flash touch --server=https://system-image.ubports.com --device=flo ----recovery-image=flo-recovery-new.img
    2019/07/12 10:03:06 Device is |flo|
    2019/07/12 10:03:07 Flashing version 7 from ubports-touch/16.04/stable channel and server https://system-image.ubports.com to device flo
    2019/07/12 10:03:07 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/ubports-touch/16.04/stable/flo/version-7.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/keyring-4c4e7ef380ebcfa2c31084efa199138e93bfed8fc58aa3eb06bdf75a78af9b57.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/gpg/image-signing.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/gpg/image-master.tar.xz to device
    99.48 KB / 371.72 MB [_____________________________________________________] 0.03 % 492.57 KB/s 12m52s2019/07/12 10:03:07 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/ubports-touch/16.04/stable/flo/version-7.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/keyring-4c4e7ef380ebcfa2c31084efa199138e93bfed8fc58aa3eb06bdf75a78af9b57.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/gpg/image-signing.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:07 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/gpg/image-master.tar.xz to device
    61.89 MB / 61.89 MB [============================================================] 100.00 % 7.77 MB/s
    2019/07/12 10:03:15 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/device-1481ee5bb7d4443bbc1506c297bc19aecc0520a305dca7a3ef800c57969ac9f4.tar.xz to device
    371.72 MB / 371.72 MB [=========================================================] 100.00 % 11.28 MB/s
    2019/07/12 10:03:40 Start pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/ubports-420bfa80c833e7736e0197d969b5cd981f18eee1215ad3bfae6d82aab9105f03.tar.xz to device
    2019/07/12 10:03:55 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/device-1481ee5bb7d4443bbc1506c297bc19aecc0520a305dca7a3ef800c57969ac9f4.tar.xz to device
    2019/07/12 10:05:40 Done pushing /home/bill/.cache/ubuntuimages/pool/ubports-420bfa80c833e7736e0197d969b5cd981f18eee1215ad3bfae6d82aab9105f03.tar.xz to device
    2019/07/12 10:05:40 Created ubuntu_command: /home/bill/.cache/ubuntuimages/ubuntu_commands361972522
    2019/07/12 10:05:40 Rebooting into recovery to flash

    And, basically that just worked. Recovery had no errors, I saw the ubuntu logo with the progress bar (takes a few minutes), then it rebooted with Ubuntu Touch working.

    I'm not sure how much what I did yesterday (the fastboot flashes) were important, but I'm mentioning them just in case. That 300 page seems to say you can do the fastboot flash's after as well. But, anyway, for anyone odd Nexus 7 owners like me who happen to see this: it is possible to get this installed. It says 16.04 (OTA-9) in about and seems to be generally working.

    But yeah, it does seem like the bug from that 300 page wasn't actually fixed for the current installer somehow. But, otherwise the fixed imgs in the zip from 300 still works to fix it.

    Thanks everyone for the help with this. I'm excited to be using Ubuntu Touch now!



  • @flowbee kudos! Enjoy your new UT device!!

    🎉 🎉 🎉



  • @flowbee I have the same issue with my Nexus 7 2013 wifi (flo) in Ubuntu 18.04. Could you share your completely steps to install UT? I can't understand above discussions.
    Thank you !


Log in to reply