Call for testing: Updated Pulseaudio & better Bluetooth headset support


  • On OP3
    No drawback noticed.
    Now I can place a call with a platronic bluetooth headset.
    I still cannot stream sound to this setup : https://github.com/nicokaiser/rpi-audio-receiver (with Sailfish Os on OP3 I can)

    Well done for this improvment !


  • @mihael have you tried with today's update ? it should not give you so many packages to update and remove.
    I did it yesterday, updated all and it is fine.


  • @mihael I tried on Ota-11, it succeeded installation, was able to pair the bluetooth headphones with phone, but sound and mic did not work. There was no terrible noise and cracking sound like before, but no sound at all. I was able to switch the call output from BT to speaker to headset and back, but no sound output or input on BT. (Jabra BT headphones)
    Haven't tried on Ota-12 yet(must do a backup first)


  • @ernest can you call using Bluetooth headphones? No cracking noise?


  • Thanks for all the replies and testing on Pro5. @lduboeuf there is no new update for the rc channel since may 8th...


  • @mihael as @peat_psuwit said in his post, you need to be on the latest devel image


  • @lduboeuf missed that ,,devel,, in my case


  • Meizu Pro 5, devel, followed the guide, installed, connected to bt headphones and can only hear a terrible noise, nothing else.a call via Bluetooth does work but cuts off after a few seconds = well I couldn't hear anything else only a noise, but it did not cut off, I did terminate the call after about 15 -20 seconds )
    Music plays well on bt headphones ( had to reboot to get a proper connection and detection (


  • So, in my case (rc channel), can I try this after the next phone update?


  • Tested on N5

    JBL and Bose speakers both work nicely.
    I connected the phone to the sound system of my car (which is registered as a bluetooth headset) and there were issues. I did not have a SIM installed, so the following is based on playing music (which worked perfectly on the aforementioned speakers):

    1. I got sound on the in-car sound system.
    2. Sound was a bit low, even with in-car volume near max, so I decided to turn up the volume on the N5. This worked for a couple of seconds, then the sound was cut off. The music app (Cloud Music v. 1.6.2) intermittently showed progress playing the song, but no sound came over the speakers (nor from the phone).
    3. I disconnected the phone from the car and was able to restart the app and get sound on the phone. I then reconnected while a song was playing. The phone showed it was connected, but sound emanated from the phone itself, not the in-car sound system. I was still on the in-car menu for connecting a bluetooth device. When I switched to the media menu, sound came from the car speakers a couple of seconds, then cut off completely. The device was still registered as connected. No sound came from the device itself either.

    I also tested using the device hooked up to an external display. Previously, on RC, when using a bluetooth keyboard and mouse, the mouse would continue to work when the external display was connected, but the keyboard would not. It would still be connected, but text could not be typed from it. Now, using devel and testing your bluetooth modifications the keyboard functions perfectly when the external display is connected.


  • @peat_psuwit I tested this in my OPO, Ota-12, devel channel. Bluetooth is now working for making and receiving calls from my car, It was not working before. Great job!


  • @Stefano Could you please follow the instructions for collecting the log? The issue where the audio via Bluetooth cuts off after a few seconds is supposed to be fixed.

    @aribk The issue that the playing streams won't switch to the headset after a re-connect is issue #1045. However, the rest of the issues is not known to me. If you care enough, could you please check if it's a regression or not. If it is, or it's inconvenient to test with the previous version, please follow the instructions for collecting the log.

    Thank you!


  • @peat_psuwit said in Call for testing: Updated Pulseaudio & better Bluetooth headset support:

    @aribk The issue that the playing streams won't switch to the headset after a re-connect is issue #1045. However, the rest of the issues is not known to me. If you care enough, could you please check if it's a regression or not. If it is, or it's inconvenient to test with the previous version, please follow the instructions for collecting the log.

    Thank you!

    I read this only now, sorry! I will see if I can get round to it within the next couple of days.


  • @peat_psuwit said in Call for testing: Updated Pulseaudio & better Bluetooth headset support:

    @aribk The issue that the playing streams won't switch to the headset after a re-connect is issue #1045. However, the rest of the issues is not known to me. If you care enough, could you please check if it's a regression or not. If it is, or it's inconvenient to test with the previous version, please follow the instructions for collecting the log.

    OK. Today I resumed testing on my N5. I reinstalled devel with the UBports installer and repeated your steps above.

    I tried out a wired headset and this works well.

    Then I followed some of canonical's steps that you linked to. I have the output of all the 'pactl list sink' tests if you're interested. They all give the expected media.role output, except when playing a ringtone. In this case I got 'media.role = "multimedia" ' But I played the ringtone from settings > sound > ringtones . Just thought it might be worth mentioning in case this gives a different result from an actual call.

    I hope to secure a bluetooth headset during the course of the day to be able to test this. Will follow up and send you the logs if I run into trouble.


  • Unfortunately, the bluetooth headset I secured was not registered by my N5. So I tested once more with my JBL bluetooth speakers. I got a connection between the device and the speakers, but the sound was not routed to the BT speakers. Instead, sound came from the device itself. After rebooting the device connected automatically to the BT speakers and I was able to play music on them. But when I disconnected the speakers from the bluetooth menu and then reconnected them, the sound once again came only from the device itself.

    I have collected logs using the script you pointed out and will send them to you.


  • There was an update on the rc channel that landed this morning so, ufter the update, I followed the instructions in the first post. I then connected my Nokia J bluetooth headset to my Pro5 (turbo). There is a crackling noise that comes out of the phone speaker (the bottom loud speaker, not the small top speaker used for phonecalls). The calls don't go through the bluetooth headset, neither is the music. Actually the music app doesn't even show any progress in playing the music. After disconnecting the bluetooth headset and restarting the music app, songs do play throught the loudspeaker of the phone. Also, after disconnecting the bluetooth headset, the phonecalls work.

    Another thing is that, even without connecting the bluetooth headset, ofonod uses 100% of one core of the cpu, so I had to stop it with kill.


  • @mihael Please follow the debugging instruction and send the log to me.


  • @peat_psuwit said in Call for testing: Updated Pulseaudio & better Bluetooth headset support:

    Since the update from yesterday in the dev channel, media-hub audio stops when locking the device. Is it related to this? Is better to tet this as well?


  • Hello,

    I've pushed an update to the repository to fix an issue with the Bluetooth headsets without high-quality audio mode. If you have such a headset, I encourage you to test this new version.

    Thank you to everyone for testing this out.


  • I tried this on my Pro5 rc channel with Nokia J headset - without high quality audio mode. The headset finally has call audio and both speaker and microphone work but there is so much noise that it makes it unusable. I sent you the logs.

    Needless to say, a very big thank you for all your work!!! I am amazed that this is finally going somewhere... I was waiting this moment for maybe 4 years...