Catch 22 after factory reset



  • I have 15.04 krilin.
    I have done a factory reset, now I am missing the terminal. I tried to reinstall it from:
    https://open.uappexplorer.com

    The option to install does not work, I can download the app... but it is a *.click file
    No idea how to install a click file without terminal.
    Could anyone pls tell me how to install terminal without terminal?



  • Terminal is in the Openstore. You should be able to install it from there.



  • @brispete said in Catch 22 after factory reset:

    Openstore

    The page that I posted I thought was the openstore, if they are now the same... could you please give me the link (so I can try again)



  • Ah. I think I should have read your post more carefully. I think you might be on the Canonical version of UT. You probably need to install UBports latest version of UT. https://ubports.com/page/get-ubuntu-touch
    When you do that the Openstore app is installed. Then you can install terminal. Hope that works for you.



  • @brispete

    Thanks for the reply.
    As I mentioned earlier Under OS build details I have >>>>> 15.04 krilling ( this is the UBports version, no?)(The last canonical version was 15.04 Vivid Vervet)

    However regardless of which version please note that I can not run any command line without terminal, hence the title catch 22

    I hope you have more ideas, thanks for the help



  • krillin is the codename for your bq E4.5 phone. The UBports version isan also based on 15.04 Vivid Vervet. In System Settings click <About> and check which OS you have. UBports latest version is Ubuntu 15.04 (r3). (Canonical version will be (OTA 12 or later).



  • I see, yes you are right i have: 15.04(r509)
    Thanks I will try using "Install using MDT"

    Thanks!!!!!!!!!!



  • Good luck.



  • This post is deleted!


  • @brispete

    I tried to use the "Install using MDT", i run the script.. and after that I still have the same version (15.04(r509))...it seems that it has done a factory reset of some sort.

    I have copied the terminal output, if you are interested (it will be greatly apreciated):

    Checking for newer version

    If you see this screen for longer than 10 seconds,
    please delete the magic-device-tool folder and clone the project again.

    If you are one of these people who don't read instructions or README files
    and who downloaded this tool as a zip from GitHub instead of cloning it...

    RTFM ;)

    You are running the latest version of magic-device-tool.

    Checking if all necessary tools are installed locally...

    → phablet-tools: not found, installing...
    Adding necessary apt repository: ppa:ubuntu-sdk-team/ppa
    gpg: keyring /tmp/tmppug666sv/secring.gpg' created gpg: keyring/tmp/tmppug666sv/pubring.gpg' created
    gpg: requesting key C7122F9B from hkp server keyserver.ubuntu.com
    gpg: /tmp/tmppug666sv/trustdb.gpg: trustdb created
    gpg: key C7122F9B: public key "Launchpad PPA for Ubuntu SDK team" imported
    gpg: Total number processed: 1
    gpg: imported: 1 (RSA: 1)
    OK
    E: Unable to correct problems, you have held broken packages.
    → ubuntu-device-flash: not found, installing...
    Adding necessary apt repository: ppa:ubuntu-sdk-team/ppa
    gpg: keyring /tmp/tmpnnvrboa2/secring.gpg' created gpg: keyring/tmp/tmpnnvrboa2/pubring.gpg' created
    gpg: requesting key C7122F9B from hkp server keyserver.ubuntu.com
    gpg: /tmp/tmpnnvrboa2/trustdb.gpg: trustdb created
    gpg: key C7122F9B: public key "Launchpad PPA for Ubuntu SDK team" imported
    gpg: Total number processed: 1
    gpg: imported: 1 (RSA: 1)
    OK
    E: Unable to correct problems, you have held broken packages.
    → android-tools-fastboot: not found, installing...
    Selecting previously unselected package android-tools-fastboot.
    (Reading database ... 171764 files and directories currently installed.)
    Preparing to unpack .../android-tools-fastboot_5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1_amd64.deb ...
    Unpacking android-tools-fastboot (5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1) ...
    Setting up android-tools-fastboot (5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1) ...
    → android-tools-adb: not found, installing...
    Selecting previously unselected package android-tools-adb.
    (Reading database ... 171770 files and directories currently installed.)
    Preparing to unpack .../android-tools-adb_5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1_amd64.deb ...
    Unpacking android-tools-adb (5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1) ...
    Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) ...
    Setting up android-tools-adb (5.1.1r36+git20160322-0ubuntu3~wily1) ...
    → mplayer: not found, installing...
    E: Package 'mplayer' has no installation candidate
    → tar: found
    → unzip: found

    Choose your device

    [1] BQ Aquaris E4.5 - krillin
    [2] BQ Aquaris E5 HD - vegetahd
    [3] BQ Aquaris M10 HD - cooler
    [4] BQ Aquaris M10 FHD - frieza
    [5] Meizu MX 4 - arale
    [6] Meizu Pro 5 - turbo
    [7] LG Nexus 4 - mako
    [8] LG Nexus 5 - hammerhead
    [9] Asus Nexus 7 2013 (WiFi) - flo
    [10] Asus Nexus 7 2013 (LTE) - deb
    [11] Asus Nexus 7 2012 (3G) - tilapia
    [12] Samsung Nexus 10 - manta
    [13] OnePlus One - bacon
    [14] Fairphone 2 - FP2

    [15] Donate
    [16] Join Telegram Group Chat
    [17] Report a bug

    [18] Quit

    Enter number: 1

    BQ Aquaris E4.5 - krillin

    Ubuntu:

    [1] Install Ubuntu
    [2] Install OpenStore

    [3] Back Up your UBports device

    [4] Screencast

    [0] Back to menu

    Enter option: 1

    Install Ubuntu

    [1] Choose a channel to flash with the --wipe option (Will remove existing apps/data)

    [2] Back to menu

    Enter option: 1

    Choose a channel to flash with the --wipe option (Will remove existing apps/data)

    [1] legacy

    [2] Back to menu

    Enter option: 1

    Flashing legacy channel

    Please boot your E4.5 into bootloader/fastboot mode by pressing Power & Volume Up (+)
    and select fastboot mode

    Is your E4.5 in bootloader/fastboot mode now? [Y]

    Detecting device

    JU013671 fastboot
    Device detected !

    Flashing legacy channel

    Creating filesystem with parameters:
    Size: 734003200
    Block size: 4096
    Blocks per group: 32768
    Inodes per group: 7472
    Inode size: 256
    Journal blocks: 2800
    Label:
    Blocks: 179200
    Block groups: 6
    Reserved block group size: 47
    Created filesystem with 11/44832 inodes and 5813/179200 blocks
    erasing 'cache'...
    OKAY [ 0.493s]
    sending 'cache' (13348 KB)...
    OKAY [ 0.636s]
    writing 'cache'...
    OKAY [ 0.866s]
    finished. total time: 1.996s
    Creating filesystem with parameters:
    Size: 838860800
    Block size: 4096
    Blocks per group: 32768
    Inodes per group: 7328
    Inode size: 256
    Journal blocks: 3200
    Label:
    Blocks: 204800
    Block groups: 7
    Reserved block group size: 55
    Created filesystem with 11/51296 inodes and 6651/204800 blocks
    erasing 'userdata'...
    OKAY [ 0.525s]
    sending 'userdata' (14952 KB)...
    OKAY [ 0.668s]
    writing 'userdata'...
    OKAY [ 0.968s]
    finished. total time: 2.161s
    rebooting into bootloader...
    OKAY [ 0.003s]
    finished. total time: 0.254s

    wget: unrecognized option '--show-progress'
    Usage: wget [OPTION]... [URL]...

    Try `wget --help' for more options.
    ./devices/e45/ubuntu/legacywipe.sh: line 35: ubuntu-device-flash: command not found

    Move to your device to finish the setup.

    Cleaning up..

    Exiting magic-device-tool. Bye Bye



  • MDT are ending support for UBports. This might be the problem. Try using the UBports Installer. It requires you to install a snap so you need snapd (IIRC) on your PC. I've also found that you may need to tell it which device you wish to install (manually select device).



  • @brispete

    Hey Man... many thanks I had good luck

    I tried the installers from this page:
    https://github.com/ubports/ubports-installer/releases

    I tried the windows exe on a windows 10 machine but it did not detect the fastboot, so it kept waiting

    I tested the deb file:
    On a 16 LTS machine... the developer mode worked well , but then got frozen on fastboot
    On a 14.04 installation, I never got the accept message on the phone (developer mode)....however I placed the phone on fast boot manually and then all worked nicely

    So now the UBport is up and running on the phone :)



  • Nice work. Enjoy!


Log in to reply
 

Looks like your connection to UBports Forum was lost, please wait while we try to reconnect.