Desktop apps



  • @Lakota said in Desktop apps:

    error: device unauthorized

    I've had this problem once. I think it can have multiple causes, but in my case it disappeared when i switched my pc to Ubuntu 16.04.



  • Solved the problem on m10. Used Linux Mint. Started adb got the dialog box on the m10 to authorize and away we went. Also after installing on the m10 libreoffice opened unlike on the nexus 5 where it shuts back down again. This is not in convergence mode just on the tablet.



  • Have just used Mint again to create a container on my Bq 5. All went well all seems to work fine. Also used Mint to remove and reinstall the container and apps on the nexus 5. No change there they just crash on opening still.



  • @tager18 Same log results that I got. Did you create a bug report or found away around it at all.
    Thanks



  • Hello. I tried to install firefox following the guide but the app justs open and then closes itself. This is in my N5.

    If I want to completely remove the container and recover the disk space on the phone . I just have to run libertine-container-manager destroy right?

    I tried to only remove firefox by running libertine-container-manager remove-package firefox but it doesnt work. Of course I am doing something wrong.. but well.

    thank you all in advance.

    EDIT: ok, sorry for my stupidity. with libertine-container-manager remove-package -p firefox its how to uninstall and app... I will keep clean this for now.



  • @malditobastardo I think you also need to include the container identifier as well as the package one.
    Libertine-container-manager remove-package -i container name -p Firefox.



  • @Lakota OK all sorted



  • For me, the command libertine-container-manager create --id ubuntu --name 'ubuntu' didn't work.
    What worked for me is: libertine-container-manager create --i ubuntu --n myContainerName.

    Just to give an advice, in case somebody get the same error I got typing the first command.

    P.S. I installed Firefox, Inkscape and LibreOffice up to now and everything work like a charm...really impressed.

    Thank you for the procedure.

    Matteo



  • @matteo Good. What device device are you using ?. Mine work on the Bq devices but wont run on my nexus 5



  • @zubozrout Hi. Thanks for this "How to" - it's very useful.

    I have a Libertine container. And I have two apps showing in it. However, when I click on either app, they don't boot. Did I miss a step?



  • @3arn0wl If your using a nexus 5 they wont run but they should all work on the Bq devices. Dont know about the others as I don't have them.
    Not sure about a fix for the nexus as yet or even what the problem is.



  • 🙂 Thanks for that, @Lakota - I am running Touch on a Nexus 5.



  • @Lakota I have BQ Aquaris E5. I installed also Gimp and it seems working good.



  • Yeah I can confirm that libertine is not working -well at least- on the N5.. (not at all for me)



  • I'm now running r12 from the release channel. The Xapps still don't work on the nexus 5. Has anyone tried to delete and re install libertine container to see if that fixes it? If not I'll give it a go in the next few days



  • When you say that it does nothing, does the script literally output nothing and then quit? Or does it attempt to run debootstrap and debootstrap fails?

    You may possibly be able get away with remounting your root as read-write using sudo mount -o remount,rw / and then reinstalling libertine from the overlays using sudo apt-get --reinstall install libertine python3-libertine-chroot python3-libertine libertine-tools liblibertine1 which should reinstall ALL of the libertine packages (mind you I made this list from my 16.04 WSL so this list may differ from the list in 15.04 stable-overlay).

    After reinstalling, try building a container using a command like libertine-container-manager create -i applications -n Applications -t chroot with no other options (for instance, the distribution argument is useless on our systems because if you aren't using an LXC container for libertine, you are restricted to Vivid.

    I'm actually wondering if your libertine installation is for some reason attempting LXC containers (what version of Ubuntu are you running 15.04 or 16.04? That could tell us a lot, 16.04 SHOULD attempt LXC by default since 16.04 should support LXC.)

    As for device unauthorized, open System Settings and go to Developer Mode options, then revoke all authorizations and plug it back into your machine, see if you get a device authorization pop-up on the tablet.



  • @Tonoxis Thanks for the advice. I am currently on 15.04 r14 on the RC channel and have not tried a reinstall since swapping over from stable. As mentioned above(somewhere 😉) I used the same process as on my bq m10 and 5 hd and they are both fine still and both are on RC now. So it still appears to be a nexus 5 issue.
    Will give it a go over the weekend. Thanks again.



  • @Lakota I'd be happy to try to help you out with this issue. Any logs or behavior you may see while attempting my previous suggestions will help me troubleshoot with you.

    If those suggestions help you, feel free to let me know so I can help others.

    As for the package list I posted in my earlier post, you can omit libertine if you choose as that is the GUI tool for managing the containers and won't be useful for creating a container on 15.04 and also isn't a required package for libertine support, though it can be useful for adding PPAs and standard repositories, adding or removing packages, etc and can be much more intuitive than managing it with the CLI.

    I did forget to add xmir to that list though, wouldn't hurt to reinstall it as well.



  • ok have destroyed old container. Followed your instructions then reinstalled firefox and libreoffice to -i applications. Restarted phone and the problem is still there. tap on app to open it, get black screen with app name, screen goes totally black, shuts down and back to the X app scope. Logviewer has the following
    (EE)
    fatal service error:
    (EE)failed to conect to Mir:failed to connect:not accepted by server
    (EE)

    Sorry but cant spend more time on it just now. Thanks for the help so far. any further help much appreciated. will rerun above again tomorrow if I can just to see



  • That's really odd. It seems as though the application isn't connecting to the Mir server, however I'm afraid that, at that point, I'm no longer very helpful as I'm not sure how to troubleshoot connections to Mir. Perhaps a dev could shed some light on what's going on here? (anyone?)

    Sorry about that... specifically, it sounds like Xmir isn't connecting to the Mir socket, says not accepted by server which implies that the connection to Mir was rejected.. But it doesn't say where, how or why it was rejected 😞


Log in to reply