[Solved] Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?



  • I have unsuccessfully tried to add a mail account to Dekko 2 with custom server settings. That means:

    The mail account to be inserted looks like user@domain.de, but the belonging mailserver has a divergent address like mailserver.domain.de.

    Unfortunately Dekko's account wizard can only handle mail providers where its internal "Searching for configuration" process finishes successfully. Only in these cases the wizard will "Validate credentials" and add the account to Dekko's account list at all.

    However, in some cases the server settings have to be edited manually by hand to reach the server (as seen in the example above). There Dekko won't be able to detect the required server configuration by himself, so it is necessary to edit them by hand.

    Now there is the problem:

    Dekkos account wizard won't add mail accounts if it can not find belonging server information. To outsmart Dekko I have tried to reregister a further mail account with identical data of a already added (working) account, but with a different account name. Afterwards I edited the server settings of this account. First it looked like this approach is working fine, but new emails do not appear in belonging folders and it's impossible to send emails as well.

    Do you have any ideas on how to solve that issue? How can I add a mail account with custom server settings to Dekko 2?

    Thanks a lot for your help! :)



  • @custello https://forums.ubports.com/topic/1750/dekko-0-1-6-beta2-released the thread above has content related to dekko2. If you could move the post there it will get answered quicther. Also have a read through the answer may be there already



  • @Custello just do it ;-P so I guess the account wizard comes up for you(?) and normally it tries to fill out the settings for you. But if dekko does not know how it gives you the possibility to enter them manually actually. Doesn't you get through to that screen? As a workaround you could indeed add a standard account and afterwards add a second account using the settings->email->accounts->+ icon in the upper right corner. (me uses a custom email server and the account wizard works like a charm, maybe you must give more details where you get stuck exactly.)



  • Thanks a lot for your kind answers! :-)

    @hummlbach said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    @Custello [...] I guess the account wizard comes up for you(?) and normally it tries to fill out the settings for you [...].

    Exactly, that's completely right! I get stucked at the moment when the account wizard does not know which information it has to fill in. In these cases the wizard will display the "waiting" symbol for infinite time.

    @hummlbach said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    @Custello [...] But if dekko does not know how it gives you the possibility to enter them manually actually.

    Sure? That would be awesome! :-)

    @hummlbach said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    @Custello [...] But if dekko does not know how it gives you the possibility to enter them manually actually.
    Doesn't you get through to that screen?

    Not at all - I did not even know that the wizard could provide such an option for manual insertion of desired configurations. In my case the wizard always stucks at the step "Searching for configuration" - I will try again with your recommended approach of adding further accounts...



  • @custello I do not fully understand your problem. My mailaddr is guru@unixarea.de, and my SMTP server differs too, it is smtp.1blu.de, and for IMAP it's imap.1blu.de, this works all fine w/ Dekko2.

    But yes, I would also like to edit all such details with an editor, like vi.



  • Thanks for your answer!

    @guru said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    My mailaddr is guru@unixarea.de, and my SMTP server differs too, it is smtp.1blu.de, and for IMAP it's imap.1blu.de, this works all fine w/ Dekko2.

    That sounds pretty nice! But how could you configure your custom server settings? In my case the wizard will neither finish nor add an account if it can not detect the necessary server settings... :-( So I can not configure an account by hand, because it won't be created at all if the wizard fails.

    For me, the wizard never provided the option to custom configure my server settings when it was not able to find the settings by himself.



  • @custello I cant completely reproduce it, because I dont have an own email server, but if I

    • remove all acounts
    • close, reopen
    • wizard starts
    • select imap
    • enter name, desc, email, pwd - note my actual email account would auto detect, so i deliberately enter a wrong email and password
    • next
    • now i get to the page to fill in imap server, port, encryption, smtp, etc

    whats different for you?



  • Thanks a lot for your answer! :-)

    @doniks said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    enter name, desc, email, pwd - note my actual email account would auto detect, so i deliberately enter a wrong email and password

    I've tried your attempt with data of a working account (with previously successfull auto-detection). Hereby I entered a wrong password: Now the wizard passes the step "Searching for configuration." but gets stuck at "Validating credentials." No page to fill in custom settings will appear...

    Now I've tried to start at zero:

    • Removed all Dekko-directories (./cache, /.local/share and /.config)
    • Started Dekko
    • Tried to an add account with wizard (with wrong password)
    • Again: The wizard will stuck at "Validating credentials."
    • However, after waiting a very long time (~ 5 minutes, wizard still stucking) I closed the wizard window
    • The account was added to accounts list, but with the wrong password

    In summary:

    • Maybe something is wrong with my Dekko?
    • Or is it common that I have to wait so long?
    • The custom settings page has still never appeared for me.
    • Emails will be received after correction of the password (heard the sound), but they are not displayed within Dekko.


  • @custello This does sometimes happen. My google set up straight away. TalkTalk same as you. Now the account is there you an check the details and edit away if needed.



  • @lakotaubp said in Dekko 2 Email-App: How to add Mail Account with custom Server Settings?:

    @custello This does sometimes happen. My google set up straight away. TalkTalk same as you. Now the account is there you an check the details and edit away if needed.

    In following I am talking about the account with successfull auto-configuration:

    Yeah, the account has been added, but I can not use it. It is neither possible to send emails nor receive them. If I try to send emails they are always "queued" in "Outbox" but do not move into "Sent". Furthermore, received emails do not appear in "Inbox", even if I've heard the ring sound and saw the notification that they have arrived.

    My emails inbox is completely empty.

    If I click on a listed email in "Outbox", Dekko will crash.

    Confusion:

    Beside of dekko2.dekkoproject there is a directory dekko2.dekkan created - what is this?



  • @custello All I can say us double check your settings manually. All of my accounts work sending and showing in all inboxes and indivdual however they were set up. That doesn't help you much I know. Can you check the settings in dekko2 against working settings on another system? Other than that clear everything again using UT Tweak Tool.



  • in ~phablet/.config/dekko2.dekkoproject/dekkod.conf you can enable a detailed log for IMAP, SMTP,...and specify a file to where it will log, this should help to nail down the problem



  • Finally it is working! :-) Thank you very much for your awesome help guys!

    What I did?

    • Resetted the whole Ubuntu Touch device to factory defaults
      (probably some Dekko fragments of UT 15.04 have been hanging around)
    • Installed a virgin Dekko from OpenStore
    • Setup all user profiles one after each other

    Finally the wizard also displayed the magic page where one can specify server settings by hand. This page has never appeared before...

    Furthermore, I see the message "Your acount has been set up successfully" or something similar after completion - that also did never happen before... :-)

    Thanks a lot for your kind help!


Log in to reply
 

Looks like your connection to UBports Forum was lost, please wait while we try to reconnect.